Την Παρασκευή 15/12/2017, το 13ο Λύκειο, παρακολούθησε την ταινία «Καζαντζάκης», πραγματοποιώντας εκπαιδευτική επίσκεψη στον κινηματογράφο, στο πλαίσιο των μαθημάτων της Ιστορίας και της Λογοτεχνίας.
Την επίσκεψη αποφάσισε ο σύλλογος διδασκόντων και διοργάνωσε η κα Παπαγιαννοπούλου Ευαγγελία. Συνοδοί καθηγητές ήταν οι Δημηνίκου Αικ., Θεοχάρη Ευτ., Θώδου Ζ., Μπούμπουλης Ι., Πατσιούδη Ε., Ράιδος Δ., Χατζηνικολούλη Απ. και συμμετείχαν μαθητές και από τις τρεις τάξεις του Λυκείου.


Μια ταινία βασισμένη στο αυτοβιογραφικό έργο «Αναφορά στο Γκρέκο», του διάσημου κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, του οποίου η μοναδική γραφή τον αναδεικνύει ως έναν από τους σπουδαιότερους συγγραφείς και διανοητές της ανθρωπότητας.
Ο ίδιος ο Καζαντζάκης βλέπει τη ζωή του σαν ένα διαρκή ανήφορο, μια αέναη πάλη. Λέει χαρακτηριστικά « τώρα που ο ήλιος βασιλεύει, μάχουμε στο οδοιπορικό μου ετούτο να σημαδέψω: έναν άνθρωπο να ανεβαίνει, με την ψυχή στο στόμα, το κακοτράχαλο βουνό της μοίρας του. Ολάκερη η ψυχή μου μια κραυγή, κι όλο μου το έργο, το σχόλιο στην κραυγή αυτή»