στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Β’ τάξης του  Λυκείου μας.

?Και επιτέλους ξημέρωσε η 14η Απριλίου, μια ημέρα που εμείς περιμέναμε με ανυπομονησία για αρκετό καιρό! Φέτος η ημέρα αυτή θα ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστή για μας τους μαθητές της δευτέρας τάξης του 13ου Λυκείου Λάρισας, αφού τότε θα πραγματοποιούνταν η τριήμερη εκδρομή της τάξης μας στην Κέρκυρα! Πρώτη φορά στα χρόνια της σχολικής μας ζωής θα περνούσαμε όλοι μαζί τρεις ολόκληρες μέρες σε νησί? Η ιδέα ήταν αρκετά ελκυστική. Σίγουρα όμως το άγχος για την προετοιμασία, μας κυρίευσε. Η εκδρομή μας πάντως ήταν πραγματικά φανταστική? Τα πάντα κύλησαν υπέροχα και -το πιο σημαντικό- ο καιρός ήταν με το μέρος μας. Έτσι, λοιπόν, σκεφτήκαμε ότι η καταγραφή των εντυπώσεών μας είναι απαραίτητη!!!

corfu06

Το πρωί εκείνης της Πέμπτης επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο που θα μας μετέφερε στην Ηγουμενίτσα, έχοντας φυσικά γεμίσει τις αποσκευές μας με κέφι, χαρά και θετική ενέργεια. Μετά από ένα εξάωρο ταξίδι στην ηπειρωτική μας Ελλάδα με στάση στο Μουργκάνη και γεύμα στα Ιωάννινα, ήρθε η ώρα να απολαύσουμε και εμείς τα κύματα της θάλασσας και τις σκανταλιές των γλάρων, πλέοντας με ένα φέρι στα νερά του Ιονίου πελάγους. Νωρίς το απόγευμα φτάσαμε τελικά στον προορισμό μας, την μαγευτική Κέρκυρα. Xωρίς να χάσουμε καθόλου χρόνο, χαζεύοντας τα ωραία τοπία και τα μεσαιωνικά κτήρια, αρχίσαμε την προγραμματισμένη περιήγησή μας στο νησί, φτάνοντας στο ξενοδοχείο.  Το τοπίο ήταν ομολογουμένως κάτι παραπάνω από μαγευτικό. Όλοι ενθουσιαστήκαμε με τα γαλαζοπράσινα νερά και της βραχώδεις ακτές, με τους κόλπους χωρίς άμμο. Έπειτα, ήρθε η ώρα για λίγη ξεκούραση. Ο χώρος ήταν πολύ φιλόξενος και το προσωπικό του ξενοδοχείου εξυπηρετικότατο. Αφού τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτια του ξενοδοχείου, μας δόθηκε χρόνος για να ετοιμαστούμε για το βραδινό μας γεύμα. Με το πέρας αυτού, έχοντας απολαύσει τις νοστιμιές του νησιού, είχε σειρά η βραδινή μας διασκέδαση με βόλτες στο Καμπιέλο και στην Σπιανάδα.

corfu02

corfu04

Το επόμενο πρωί ξυπνήσαμε και μετά το πρωινό ήμασταν έτοιμοι για να γνωρίσουμε και τις ομορφιές του υπόλοιπου νησιού. Το πρόγραμμα για εκείνη την ημέρα άρχιζε με την φράση «Επίσκεψη στο Αχίλλειον, το γνωστό ανάκτορο της αυτοκράτειρας Σίσσυ της Αυστρίας». Ο χώρος των ανακτόρων πραγματικά δεν περιγράφεται με λόγια. Το παλάτι ήταν άψογα εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον της Κέρκυρας, οι κήποι του διατηρημένοι στην εντέλεια, με πλήθος δέντρων και φυτών. Τα αγάλματα που δέσποζαν σε διάφορα σημεία της αυλής, αλλά και στο εσωτερικό του παλατιού ήταν ιδιαίτερα προσεγμένα και φιλοτεχνημένα, όπως άλλωστε και οι πίνακες -οι περισσότεροι με θέμα το πορτραίτο της αυτοκράτειρας- που διακοσμούσαν τους τοίχους του. Ακούσαμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με την ζωή και το έργο της Σίσσυ, αλλά και του Κάιζερ Γουλιέλμου που αγόρασε το ανάκτορο μετά την δολοφονία αυτής, και στην συνέχεια περιηγηθήκαμε στον χώρο, βλέποντας προσωπικά αντικείμενα των δύο αυτών προσωπικοτήτων.

corfu01

corfu05

Σειρά τώρα είχε η επίσκεψή μας στο ναό του πολιούχου αγίου της Κέρκυρας, στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Και πάλι οι καθηγητές μας μίλησαν για τον βίο του αγίου αλλά και για την ιστορία της εκκλησίας, ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία της πόλης. Είχαμε ακόμη την ευκαιρία να δούμε το άφθαρτο σκήνωμα του αγίου, για το οποίο καταφθάνουν άνθρωποι από όλη την χώρα στο νησί. Μάθαμε ότι ο Άγιος Σπυρίδων έσωσε το σμαραγδένιο νησί από την πείνα και τις καταστροφές πολλές φορές με τα θαύματά του. Έτσι, κατέχει εξέχουσα θέση στις καρδιές των Κερκυραίων, που έχουν καθιερώσει τέσσερις φορές τον χρόνο την λιτανεία του σώματός του.

Μιας και βρισκόμασταν στο κέντρο του νησιού, σίγουρα θα έπρεπε να δούμε και το μουσείο ασιατικής τέχνης και την εβραϊκή συνοικία της πόλης. Η περιήγησή μας στο μουσείο ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα. Είδαμε πώς εξελίχθηκε η τέχνη σε διάφορες ασιατικές χώρες, όπως στην Κίνα, την Ινδία και τη Μαλαισία και πώς, με την σειρά της αυτή η τέχνη επηρέασε την Κερκυραϊκή ζωή.

Τέλος, ακολούθησε η επίσκεψή μας στην εβραϊκή συνοικία, αλλά και στην Συναγωγή του νησιού, μια από τις παλαιότερες που υπάρχουν. Μετά από όλα αυτά τα αξιοθέατα, ήρθε η ώρα και για λίγη ξεκούραση. Όλοι είμαστε κάπως κουρασμένοι, αλλά και ευχαριστημένοι συνάμα, γιατί ουσιαστικά μέσα σε ένα απόγευμα γυρίσαμε ολόκληρο το κέντρο του νησιού και μάθαμε ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του. Περάσαμε τον ελεύθερο χρόνο μας κάνοντας βόλτα στα γραφικά καντούνια της πόλης και απολαμβάνοντας τον αέρα με το θαλασσινό άρωμα. Βέβαια, σε όλη την διάρκεια της βόλτας μας στο νησί, επισκεφτήκαμε το κάστρο, το ανάκτορο του Μον Ρεπό και την περιοχή «Κανόνι» με το περίφημο Ποντικονήσι.

Η επόμενη ημέρα ήταν αρκετά δύσκολη για εμάς, επρόκειτο να είναι η μέρα της επιστροφής μας στη Λάρισα. Μαζέψαμε τα πράγματά μας, αποχαιρετίσαμε το προσωπικό του ξενοδοχείου, μαζί και τις ομορφιές του νησιού, και επιβιβαστήκαμε στο πλοίο. Επιστρέψαμε στη Λάρισα και όλοι ήμασταν κάτι περισσότερο από ικανοποιημένοι, αλλά και πικραμένοι, που το ταξίδι μας έφτασε στο τέλος του. Αναμφίβολα, ήταν μια αξέχαστη εκδρομή! Όλοι, μαθητές και καθηγητές, γυρίσαμε πίσω πλουσιότεροι σε εμπειρίες, πιστεύοντας ότι εκπληρώσαμε τους αρχικούς μας στόχους,  την κατάκτηση νέων γνώσεων, τη γνωριμία με νέους τόπους και την επαφή με τη φύση.

Τα πάντα ήταν φανταστικά και σίγουρα αυτή η εκδρομή ποτέ δεν θα ξεχαστεί? Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε προσωπικά όλοι οι συμμαθητές τον διευθυντή του σχολείου μας, κ Α. Γκουντρουμάνη, για την υπέροχη οργάνωση της εκδρομής μας και τους συνοδούς καθηγητές, κ. Ντίνα Δ , και την κ. Πάνου Δ, για την ξενάγηση, το κέφι τους και τις απερίγραπτες στιγμές που μας χάρισαν?!!!

Η περιβαλλοντική ομάδα της Β τάξης

σχ. έτους 2015 -2016