Όχι, δεν θα πηγαίναμε μόνο για να φάμε  τα παραδοσιακά τρίγωνα πανοράματος και την μπουγάτσα Θεσσαλονίκης, αν και δεν θα φύγεις χωρίς ένα ταψάκι, έτσι δεν είναι;

Πήγαμε για να χαθούμε περπατώντας στις παλιές συνοικίες με τα ανακαινισμένα σπίτια-στολίδια, και τα αρχοντικά που θα γεμίσουν τη μνήμη της φωτογραφικής μας μηχανής. Επίσης πήγαμε για να γνωρίσουμε τα Ρωμαϊκά και Βυζαντινά μνημεία της. Από το πολεμικό της μουσείο άρχισε η ξενάγηση μας. Γνωρίσαμε εκτενώς την επανάσταση του 1821, το Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς πολέμους, τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41, την εισβολή των γερμανικών δυνάμεων και τις μάχες στη γραμμή Μεταξά, τη Μάχη της Κρήτης, την Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα και τη δράση του ελληνικού στρατού στη Μέση Ανατολή καθώς και την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Άξονα.

 

DSC_0008 DSC_0011 DSC_0019 DSC_0043

Σειρά μετά είχε το αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης. Μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς ως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Βόρειας Ελλάδας, γιατί όπως και το Μουσείο της Αθήνας στάθηκε το πρώτο μουσείο στο βορειοελλαδικό χώρο, ύστερα από την απελευθέρωση της Μακεδονίας το 1912 και για πολλά χρόνια σε αυτό συγκεντρώθηκαν τα αρχαιολογικά ευρήματα όλης της Μακεδονίας και της Θράκης, προτού αποκτήσουν και οι άλλες πόλεις τα δικά τους κατάλληλα μουσεία.

 

DSC_0078 DSC_0081 DSC_0083 DSC_0088

Μετά επίσκεψη στο Λευκό Πύργο, στην Αψίδα του Γαλέριου, στο Ανάκτορο του Γαλέριου και στα Βυζαντινά οχυρωματικά τείχη.

Καταλήξαμε στην Χριστουγεννιάτικα στολισμένη πλατεία Αριστοτέλους με τα καταπληκτικά μαγαζιά.

Η παραθαλάσσια πλατεία, αποτελεί τον πυρήνα-τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πολεοδομικής ανάπλασης της πόλης μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, που κατέστρεψε το κέντρο της.

Συνυφασμένη με τις σημαντικότερες πτυχές της κοινωνικής ζωής και της πολιτιστικής δραστηριότητας των Θεσσαλονικέων, η πλατεία, ο σπουδαιότερος ενιαίος υπαίθριος χώρος της Θεσσαλονίκης, στάθηκε η γέφυρα μεταξύ του αρχιτεκτονικού παρελθόντος και του σύγχρονου προσώπου της πόλης, μεταξύ του χθες και του σήμερα.

Καμάρες, στοές και κιονοστοιχίες στολίζουν τα ιστορικά κτίρια-έργα τέχνης της πλατείας Αριστοτέλους. Στις όψεις των κτιρίων, που οικοδομήθηκαν ως επί το πλείστον στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, αποτυπώνονται δυτικοευρωπαϊκά αρχιτεκτονικά πρότυπα και «νεοβυζαντινές» επιρροές.

Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει το άγαλμα του Αριστοτέλη, ενώ στο βόρειο τμήμα της υψώνεται επιβλητικός ο ανδριάντας του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Φαγητό στα γύρω ταβερνάκια και μετά βόλτες στο ιστορικό κέντρο και καφέ η αναψυκτικό στις υπαίθριες παραλιακές καφετέριες.

Κατά της 6μιση φύγαμε και μετά από μια στάση επιστρέψαμε στο σχολείο.