«Δεν ξαναείδαμε την πατρίδα μας…ούτε φως, ούτε φωσάκι…» αφηγήθηκαν οι μαθητές του 13ου ΓΕΛ Λάρισας μέσα σε ένα μουσικό σκηνικό της Ευανθίας Ρεμπούτσικα από την ταινία Πολίτικη Κουζίνα την Παρασκευή 17 Μαΐου στην αφιερωματική εκδήλωση με θέμα «των Ελλήνων οι πατρίδες» που συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Λάρισας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας και ο Δήμος Λαρισαίων.

Στο κατάμεστο από μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, ωδείο της πόλης μας οι μαθητές της Γ΄Λυκείου Βασίλης Κολτσίδας, Κατερίνα Παπαγιάννη και Άννα Στάμου πήραν ένα βιωματικό και δημιουργικό μάθημα Ιστορίας, πολιτισμού και μετασχηματισμού της συλλογικής μνήμης.

Τιμώντας τη μνήμη των προσφύγων της Κωνσταντινούπολης δοκίμασαν τις θεατρικές τους ικανότητες υποδυόμενοι 3 ξεριζωμένους νέους που έτσι ξαφνικά έχασαν τις βεβαιότητες τους, έχασαν την πατρίδα τους …τις ρίζες τους. Πάνω στη σκηνή ανακάλυψαν πανανθρώπινες αξίες, προβληματίστηκαν για τον πόνο που κρύβουν οι βαλίτσες των προσφύγων, απελευθέρωσαν συναισθήματα…

Με την καθοδήγηση των καθηγητριών τους Ελένης Πατσούδη Θεολόγο και Σταυρούλας Παπαδημητρίου Φιλόλογο, ακόμα 3 μαθητές της Β΄Λυκείου οι Βασίλης Γκαραβέλης, Μάριος Γραμμένος και Νίκος Λιάκος ξεδίπλωσαν το καλλιτεχνικό τους ταλέντο στον άξονα της εκδήλωσης Μικρασία, με τη δημιουργία αφίσας που ονόμασαν «από το τραύμα στο θαύμα».

Μια εικαστική δημιουργία που υπενθυμίζει ότι οι μικρασιάτες πρόσφυγες μέσα από την κληρονομιά τους και τις παραδόσεις τους, δώρισαν φως, χρώμα, ήχο, γεύση στην ταυτότητα της νέας Ελλάδας, μετατρέποντας τις πληγές τους και τα τραύματα τους σε αξιοθαύμαστη ζωή.