Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, επισκέφτηκε το 13ο ΓΕΛ Λάρισας ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ιωάννης Τσούγκος, για μια σύντομη ομιλία στους μαθητές του σχολείου μας. Η ομιλία ήταν τόσο ενδιαφέρουσα που τελικά διήρκεσε δύο διδακτικές ώρες αντί για μία που είχε προγραμματιστεί αρχικά.  Οι μαθητές είχαν πολλές απορίες σχετικά με καθημερινά θέματα όπως η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων και των δικτύων Wi-Fi, η επίδραση των δικτύων 4G και 5G στην υγεία μας, η φύση του ορατού φωτός αλλά και της υπέρυθρης ακτινοβολίας που χρησιμοποιούν ορισμένες συσκευές και έκαναν πολλές ερωτήσεις .

Την ομιλία παρακολούθησαν οι 60 μαθητές της Β’ τάξης, στα πλαίσια της ενδυνάμωσης της συνεργασίας σχολείου – κοινότητας. Οι μαθητές ενημερώθηκαν και για ιατρικά θέματα όπως η λειτουργία ενός μαγνητικού ή αξονικού τομογράφου, των μηχανημάτων ιατρικής απεικόνισης υπερήχων αλλά και την  ύπαρξη  συστήματος ποζιτρονικής απεικόνισης (PET/CT) στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας, που λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο περίπου. Πρόκειται για ένα πανάκριβο ιατρικό μηχάνημα το οποίο προσφέρει απεικόνιση υψηλής ακρίβειας και εξυπηρετεί καθημερινά δεκάδες ασθενείς από όλη την Θεσσαλία.

Η ομιλία του κ. Τσούγκου είχε και στοιχεία επαγγελματικού προσανατολισμού για τους μαθητές, κυρίως των κατευθύνσεων Υγείας, Πληροφορικής και Θετικών επιστημών μιας και στα αντίστοιχα πεδία υπάρχουν πολλές σχολές που έχουν ως αντικείμενο την Ιατρική Φυσική και την Ιατρική απεικόνιση.

Η Διεύθυνση του σχολείου μας και οι καθηγητές που παρακολούθησαν την ομιλία ευχαριστούν ιδιαίτερα τον κ. Τσούγκο για τις γνώσεις που μας μετέφερε με απλό και κατανοητό τρόπο, ώστε να προκαλέσουν την περιέργεια και το ενδιαφέρον των μαθητών μας.