Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, επισκέφτηκε το 13ο ΓΕΛ Λάρισας η διευθύντρια του τμήματος Αιμοδοσίας του Κουτλιμπάνειου Νοσοκομείου Λάρισας κα Μαίρη Βασιλούδη, συνοδευόμενη από την κα Κατσιούλα Σταματία, για μια σύντομη ομιλία στους μαθητές του σχολείου μας. Η ομιλία είχε δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος αφορούσε την ευρύτερη έννοια του εθελοντισμού και την προσφορά στον συνάνθρωπό μας και στο κοινωνικό σύνολο. Ο δεύτερος την προσφορά αίματος, ενός αγαθού που δεν παράγεται σε κανένα εργαστήριο και μόνο ο άνθρωπος μπορεί να προσφέρει στον συνάνθρωπό του. Ενός αγαθού που ο οργανισμός μας αναπαράγει χωρίς κανένα πρόβλημα και το μόνο που στοιχίζει σε αυτόν που το προσφέρει είναι 10 λεπτά από τον χρόνο του.

Την ομιλία παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι μαθητές της Β’ τάξης, στα πλαίσια του σχεδίου δράσης «Χτίζουμε τον δημόσιο εαυτό μας» που υλοποιούν η Θεολόγος Ελένη Πατσούδη, οι Φιλόλογοι Κατερίνα Δημηνίκου και Σταυρούλα Παπαδημητρίου και ο Πληροφορικός Αποστόλης Μόκας κατά το σχολικό έτος 2023-24, στα πλαίσια της ενδυνάμωσης της συνεργασίας σχολείου – κοινότητας. Όπως αποδείχθηκε μέσα από τις ερωτήσεις που έθεσε η ομιλήτρια, πολλοί μαθητές είχαν ήδη έρθει σε επαφή με την εθελοντική αιμοδοσία, είτε μέσω των γονέων ή στενών συγγενών τους που είναι ήδη αιμοδότες, είτε υπήρξαν οι ίδιοι λήπτες αίματος.

Οι μαθητές έμειναν ενθουσιασμένοι διότι έμαθαν πολλά πράγματα για την αιμοληψία, έλυσαν πολλές απορίες τους, διέλυσαν τους φόβους τους αφού κατάλαβαν ότι πρόκειται για μια απλή και ακίνδυνη διαδικασία και – το σημαντικότερο όλων – συγκινήθηκαν όταν κατάλαβαν τη χρησιμότητα της προσφοράς αυτής για ανθρώπους που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, λευχαιμία, υπήρξαν θύματα κάποιου ατυχήματος ή χρειάζονται μια προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση. Για όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας, η προσφορά αίματος είναι προσφορά ζωής! Στο τέλος της ομιλίας μοιράστηκε στους μαθητές και έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Ενημερωτικό φυλλάδιο

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε την κα Βασιλούδη και την κα Κατσιούλα για την σύντομη, διαδραστική και ουσιαστική ομιλία τους προς τους μαθητές του σχολείου μας και ευχόμαστε να κέρδισαν σήμερα πολλούς αυριανούς εθελοντές αιμοδότες.