Ξενάγηση στο Α Αρχαίο θέατρο και στο λόφο του Φρουρίου για τους μαθητές του 13ου ΓΕΛ Λάρισας

Στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Πολιτιστικού Προγράμματος: «Ιχνηλατώντας τα μονοπάτια του τόπου μου», οι μαθητές του τμήματος Β2 του 13ου ΓΕΛ Λάρισας ξεναγήθηκαν αρχικά από την αρχαιολόγο- συντηρήτρια κ. Έλσα Ζήλου στο Α  Αρχαίο θέατρο της Λάρισας.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να περιηγηθούν από κοντά στο καμάρι της πόλης μας, το Α Αρχαίο θέατρο, μια μοναδική εμπειρία γι’ αυτούς, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια. Η κ. Ζήλου αναφέρθηκε στην ιστορία του θεάτρου, το οποίο είναι από τα ελάχιστα ,αν εξαιρέσουμε αυτό της Αθήνας, που βρίσκεται εντός του αστικού ιστού της πόλης, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου και μαρτυρά την ιστορική διαχρονία της πόλης μας, όπως και στην ιστορία της ανάδειξης και αποκατάστασης του, μας ξενάγησε στους χώρους του και έλυσε όλες τις απορίες μας.

Παραστάσεις, ηθοποιοί, συνεδριάσεις του Κοινού των Θεσσαλών και της Αγοράς, μονομάχοι, θηριομάχοι ζωντάνεψαν στη φαντασία των μαθητών και τους θύμισαν την μακραίωνη ιστορία της πόλης μας. Επίσης σε συνέχεια της ενημέρωσης που προηγήθηκε στο σχολείο από τον πρόεδρο του συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» κ. Ρίζο Χαλιαμπάλια για την ιστορία του μνημείου του Ιπποκράτη , οι μαθητές ,ως άλλοι αρχαίοι υποκριτές, διάβασαν τον όρκο του Ιπποκράτη πάνω στην σκηνή και μεταφέρθηκαν μέσα από αυτή την βιωματική εμπειρία στις τελετές που λάμβαναν χώρα στο θέατρο πριν από αιώνες.

Στη συνέχεια η περιήγηση στα ιστορικά μνημεία της πόλης μας συνεχίστηκε από τις υπεύθυνες του προγράμματος κ. Σταυρούλα Παπαδημητρίου και κ. Ελένη Πατσούδη στο λόφο του Φρουρίου, όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν από τις καθηγήτριές τους στα μνημεία του λόφου, όπως το Μπεζεστένι (που σε συνδυασμό με το ανοιχτό παζάρι και την αγορά κάτω από το Λόφο ήταν απόδειξη μεγάλης δύναμης), τη βασιλική του Αγίου Αχιλλίου, τα λουτρά απέναντι και τη μικρή βυζαντινή εκκλησία στα βόρεια που απέκτησε και ρόλο κοιμητηρίου.

Με την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής επίσκεψης οι μαθητές γνώρισαν μερικά από τα πιο σημαντικά μνημεία της πόλης μας  και ευαισθητοποιήθηκαν στην προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.