Το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Λάρισας ?  Ο.ΚΑ.ΝΑ. πραγματοποίησε τις απονομές των βραβείων του 9ου Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού με θέμα «Μπαίνοντας στα παπούτσια του Άλλου?συνδέομαι» σε μια λιτή τελετή λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας COVID ? 19, στην αυλή του νεοκλασικού κτιρίου του Κέντρου Πρόληψης, την Πέμπτη 18/06/2020, με την παρουσία μόνο των σχολείων που βραβεύτηκαν. Τα βραβεία περιλάμβαναν ποδήλατα και δωροεπιταγές και τα σχολεία που βραβεύτηκαν ήταν τα εξής:

1ο Βραβείο:  3ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Γυμνάσιο Μ. Ευυδρίου, 13ο ΓΕΛ Λάρισας.

2ο Βραβείο: Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου, ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Λάρισας, Μουσικό Λύκειο Λάρισας.

3ο Βραβείο: 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελώνα, 15ο Γυμνάσιο Λάρισας, ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Λάρισας.

Η κα Ελένη Πατσούδη με τους μαθητές
Παπαλιάγκα Θοδωρή, Μωυσιάδη Ελένη και Αδάμου Δέσποινα

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης και Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας κος Χρήστος Καλομπάτσιος ευχαρίστησε τα σχολεία του νομού Λάρισας, τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη δράση, ενώ αναφέρθηκε στο σημαντικό κοινωνικό έργο που επιτελεί το Κέντρο Πρόληψης και το Εργαστήρι Ζωής. Ευχαρίστησε τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης, τους εκπαιδευτές  και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με όλους τους εταίρους που συμμετέχουν στο Κέντρο Πρόληψης και ιδιαίτερα την Περιφέρεια Θεσσαλίας που στηρίζει και χρηματοδοτεί όλες τις δράσεις. Επίσης χαιρετιστήριο μήνυμα στην εκδήλωση απέστειλε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κος Κωνσταντίνος Αγοραστός και η Βουλευτής και Επίτιμη Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης κα Ευαγγελία Λιακούλη.

Τα βραβεία απένειμαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κος Χρήστος Καλομπάτσιος, ο Ταμίας  κος Βασίλειος Σίμος, ο κος Δημήτριος Γεωργάκης, ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κος Γεώργιος Δοδοντσάκης, η Διευθύντρια Α΄θμιας Εκπαίδευσης κα Σοφία Παπαδοπούλου, η υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων Β΄θμιας Εκπαίδευσης κα Χριστίνα Ηλιάδη και η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Α΄θμιας κα Κωνσταντίνα Χατζημίχου.

Με έμπνευση το θέμα οι μαθητές της Β Λυκείου Αδάμου Δέσποινα, Παπαλιάγκας Θοδωρής και Μωυσιάδη Ελένη αλλά και με την πολύτιμη καθοδήγηση της καθηγήτριας τους Πατσούδη Ελένης ΠΕ01 και την αμέριστη βοήθεια των συμμαθητών τους Παπαχατζοπούλου Κατερίνα, Μιζιάκη  Νικολέττα, Νάχαμου Αντωνία, Χρήστος Άγγελος,  Ιουλία Σουλένις , Σελατση Άντζελα και  Σδρανη Γεωργία δημιουργήσαν ένα βίντεο διάρκειας 5 λεπτών αποκωδικοποιώντας το μήνυμα?.

«Ένα τυχαίο γεγονός ανατρέπει την παγιωμένη και παγωμένη εικόνα. Η ζωή των πρωταγωνιστών αλλάζει και μας αλλάζει?αποκαλύπτοντας και αποδεικνύοντας ότι το σχολείο είναι ο χώρος όπου οι έφηβοι μαθητές μπορούν καθημερινά να χτίσουν υγιείς σχέσεις με τους συμμαθητές τους?να μιλάνε για αυτά που τους προβληματίζουν και τους φοβίζουν?να απελευθερώνουν τις δυνάμεις τους?»

Η ευκαιρία που έδωσε ο ΟΚΑΝΑ στους μαθητές μας ήταν η καλύτερη πρόκληση για να

  • Ακούσει η κοινωνία τη φωνή τους
  • Αναπτύξουν την εφευρετικότητα και την δημιουργικότητα  
  • Αναδείξουν συμπεριφορές που απομονώνουν, πληγώνουν  και τραυματίζουν 
  • Δοκιμάσουν τις ικανότητες τους
  • Ανακαλύψουν και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες

Δεν χρειάζεται να ζήσουμε τυχαία και οδυνηρά γεγονότα για να εστιάσουμε στην προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών μας και να σχεδιάσουμε δράσεις ανάπτυξης της  συναισθηματικής νοημοσύνης τους στο χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητας?

Την Πέμπτη 18 Ιουνίου τα δώρα που έλαβαν οι μαθητές μας στην τελετή βράβευσης ήταν η καλύτερη απόδειξη ότι οι  υγιείς συμπεριφορές και σχέσεις είναι ο στόχος όλων μας.