Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, η 24η Οκτωβρίου 2014 θα εορταστεί ως επέτειος ίδρυσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) είναι ένας διεθνής οργανισμός παγκόσμιας εμβέλειας μεταξύ των κρατών του κόσμου με σκοπό τη συνεργασία στο Διεθνές Δίκαιο, την ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική ισότητα. Πρόδρομός του θεωρείται η Κοινωνία των Εθνών που αποτέλεσε απαίτηση των Εθνών για τη διεθνή ειρήνη μετά από τις θηριωδίες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ιδρύθηκε το 1945 από τις χώρες που νίκησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αρχικά είχε 51 μέλη. Μετά την προσχώρηση του νεότερου κράτους, του Νοτίου Σουδάν το 2011, ο Ο.Η.Ε. αριθμεί 193 κράτη μέλη, δηλαδή σχεδόν όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανεξάρτητα έθνη.

Στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, κατά την διάρκεια της 3ης διδακτικής ώρας, στο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου. Ομιλήτρια ήταν η μαθήτρια της Β’ τάξης Ταρταμπούκα Μαργαρίτα.

Η Μαργαρίτα εκφώνησε αποσπάσματα από την ομιλία του Γενικού Γραμματέα του οργανισμού κ. Μπαν Γι Μουν, από τον Σεπτέμβριο του 2007, όπως αυτή δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών. Τα αποσπάσματα από την ομιλία έχουν ως εξής :

«Η σκέψη και το όραμα που ενέπνευσαν τους ηγέτες του κόσμου το 1945, αποτελούν καθημερινή πηγή έμπνευσης και για μένα. Ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών δίνει σάρκα και οστά στην ευθύνη και την ελπίδα. Είναι μια Μάγκνα Κάρτα που οδήγησε έναν κόσμο κατεστραμμένο από τον πόλεμο και την ανείπωτη κτηνωδία, σε ένα νέο συνασπισμό εθνών που κατευθύνεται από τις αρχές της δικαιοσύνης, της ειρήνης, της ισότητας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η ελπίδα και οι αξίες αυτών των πρώτων χρόνων στην ιστορία του ΟΗΕ είναι εξίσου σημαντικές στον σημερινό σύνθετο και αλληλεξαρτώμενο κόσμο. Σε ένα τέτοιο ακριβώς περιβάλλον παγκόσμιων προκλήσεων μπορεί να αναδειχθεί ο ρόλος του ΟΗΕ. Οι προκλήσεις αυτές δε γνωρίζουν σύνορα. Καμία χώρα, πλούσια ή φτωχή, δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει μόνη της.

Τα τελευταία εξήντα χρόνια, ο ΟΗΕ έχει δείξει ότι μπορεί:

? να αποτελεί το φόρουμ που καθορίζει την παγκόσμια ατζέντα.
? να πετυχαίνει τη συναίνεση σε επίμαχα ζητήματα
? να θέτει τους κανόνες με τους οποίους συμβιούν τα έθνη
? να διαδραματίζει το ρόλο του ειλικρινούς μεσολαβητή
? να χωρίζει τα αντιμαχόμενα μέρη
? να συμβάλλει στην απόδοση δικαιοσύνης σε όσους υφίστανται διακρίσεις
? να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια και να εξασφαλίζει πρόσβαση σε τροφή, φάρμακα, εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη
? να βελτιώνει τις συνθήκες ζωής και να μετριάζει τη φτώχεια
? να ακολουθεί ένα δυναμικό σχέδιο για την ανάπτυξη

Προτεραιότητες Δράσης

Ειρήνη και ασφάλεια: Οφείλουμε να ενισχύσουμε την ικανότητα του ΟΗΕ να διαδραματίσει πλήρως το ρόλο του στην πρόληψη των συγκρούσεων, την αποκατάσταση, τη διατήρηση και την οικοδόμηση της ειρήνης. Όλα αυτά αποτελούν μέρος του ίδιου συνόλου και η προσέγγιση των προβλημάτων πρέπει να είναι ενιαία, συντονισμένη και ολοκληρωμένη. Με την ενίσχυση της ικανότητάς μας για προληπτική διπλωματία και τη στήριξή μας σε βιώσιμες ειρηνευτικές διαδικασίες θα βρούμεμακροπρόθεσμες λύσεις και θα απαντήσουμε αποτελεσματικότερα στις συγκρούσεις.

Κλιματική αλλαγή: Αν μας ενδιαφέρει το τι θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές, ήρθε η ώρα για αποφασιστική παγκόσμια δράση. Ο ΟΗΕ είναι ο φυσικός χώρος για τη δημιουργία συναίνεσης και τη διαπραγμάτευση όσον αφορά τη μελλοντική παγκόσμια δράση. Όλα τα κράτη μπορούν να κάνουν σταθερά βήματα προς την επίτευξη ενός ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα. Η υψηλού επιπέδου συνάντηση τον Σεπτέμβριο του 2007 πρέπει να ωθήσει τους ηγέτες να κοιτάξουν προς τις συνομιλίες για τη Σύμβαση-Πλαίσιο του ΟΗΕ που θα διεξαχθούν το Δεκέμβριο του 2007 και να στείλουν το μήνυμα ότι τα πράγματα έχουν πλέον αλλάξει. Οφείλουμε να ενδυναμώσουμε την πολιτική βούληση στα αναπτυσσόμενα και βιομηχανοποιημένα κράτη του κόσμου, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα φέρουν αποτελέσματα.

«Ο ΟΗΕ αποτελεί την συνείδηση του κόσμου»

Τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν παγκόσμιες λύσεις. Οι μονομερείς λύσεις δεν αποτελούν εφικτή επιλογή. Κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν ότι τα βλέπω όλα ρόδινα. Πιστεύω, ως αμετανόητα αισιόδοξος άνθρωπος, ότι έχουμε ολοκληρώσει έναν κύκλο από τη μαγική εκείνη στιγμή του Σαν Φραντσίσκο, πριν από 63 χρόνια. Ο κόσμος μας έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη τον ΟΗΕ κι αυτό γιατί οι προσδοκίες αλλά και οι πιθανότητες απογοήτευσης είναι πολύ μεγάλες. Δεν πιστεύω σε θαύματα, αλλά διατηρώ την πίστη μου στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την εργατικότητα και τη σταδιακή πρόοδο. Πάνω από όλα, πιστεύω στα αποτελέσματα και όχι στα λόγια. Οι θεμελιώδεις σκοποί και οι αρχές αυτού του Οργανισμού εμπνέουν και αντέχουν. Οφείλουμε να ανανεώσουμε την υπόσχεσή μας και να την τηρήσουμε. Συνεργάτες μου σ? αυτό το ευγενές εγχείρημα είναι τα κράτη-μέλη και η κοινωνία των πολιτών. Η δέσμευση, η δράση και η επιμονή τους θα είναι η κινητήριος δύναμη για την εκπλήρωση της υπόσχεσης που δώσαμε το 1945.»

OHE04 OHE03 OHE05